Mjukgörande kroppsövningar

Känner du lite stel och spänd i kroppen? Stillasittande arbete, stress och påfrestningar gör att vi skapar spänningar i kroppen som blockerar flödet och försämrar cirkulationen i kroppen.

Här presenterar jag några finfina mjukgörande övningar för kroppen som ger effekt tack vare kombinationen av enkla, varsamma rörelser och andning. Rörelserna tar bara några minuter att göra och ger fina resultat. Upprepa oftare vid kraftigare spänningar. Övningarna passar bra att göra när du vaknat på morgonen, när du behöver en mikropaus under arbetsdagen eller på kvällen.

Principen är denna: Andas in, håll andan och gör en rörelse under tiden som du håller andan. Kom ihåg att det inte är en tävling, utan du håller andan så länge som det känns bekvämt och bra. Med träning kommer du successivt att kunna hålla andan allt längre tid. Rörelserna sker lugnt och varmsamt, utan brådska och med låg intensitet. Om du känner spänningar i vissa rörelser så upprepa dem gärna flera gånger, genom att på nytt andas in och hålla andan och göra rörelsen.

Andningen Känn efter att du andas med magen, känn att magen putar utåt när du andas in och att den sjunker in mot naveln när du andas ut. Andas in 2-3 sekunder genom näsan och låt luften gå ner hela vägen ner i magen. Håll sedan andan och gör under tiden en rörelse, gärna i följande ordning. Andas ut när du känner att det räcker med andhållningen och upprepa gärna varje övning några gånger.

Rörelser

Handen– knyt näven och spänn, slappna av i handen och spänn på nytt. Upprepa spänning och avslappning flera gånger, under tiden som du håller andan.

Handleden och underarmen – böj och spänn handleden och underarmen, slappna av och spänn på nytt. Upprepa spänning och avslappning flera gånger, under tiden som du håller andan.

Överarmen – böj och spänn överarmen, slappna av och spänn på nytt. Upprepa spänning och avslappning flera gånger, under tiden som du håller andan.

Ryggen – böj dig i sidled åt vänster resp höger sida och upprepa sidböjningarna varsamt flera gånger, under tiden du håller andan.

Lår, stå stadigt och spänn lårmusklerna och slappna av. Upprepa spänning och avslappning flera gånger, under tiden som du håller andan.

Underben och vader, vinkla upp foten så att du stödjer benet med hälen i golvet. Spänn vaden och spänn upp foten, slappna av i fot och vad och upprepa spänningen och avsappningen flera gånger medan du håller andan.

Foten, stå stadigt på ett ben och lyft upp den andra foten i luften. Böj och spänn den upplyfta foten, slappna av och upprepa övningen flera gånger medan du håller andan.

Ansiktet, gör en grimage med hela ansiktet och håll fast grimagen. Slappna av och upprepa grimagen och avslappningen flera gånger medan du håller andan. Försök att göra en grimage som aktiverar alla muskler i hela ansiktet och som också gör att du känner en rörelse i huden vid hårbotten (skalpen). Pssst! det är bara bra för andingen att skratta, eftersom det får andningsmusklerna att slappna av – grimager lockar lätt till skratt!

Gör gärna kniiipövning för han och hon samt mjukgörande övningar för axlar och nacke i samband med dessa mjukgörande övningar så får hela kroppen en genomgång och uppmjukande rörelser.

När du har gått igenom hela kroppen, så ta ett djupt andetag ner i magen och känn efter hur du känner dig just nu.

Ta hand om dig!